Skip to main content
© European Union, 2020 © European Union, 2020

Nuoret vaativat ilmastotoimia kautta Euroopan

Päivitetty viimeksi Tiistai, 28/09/2021

<p>Viime vuosikymmen oli historian lämpimin. Tuhannet nuoret ovat vaatineet kiireellisiä ilmastotoimia kaikkialla maailmassa.</p>

Tämän maailmanlaajuisen liikkeen jäsenet kehottavat koululaisia ja opiskelijoita kaikkialla maailmassa jäämään pois oppitunneilta perjantaisin ja osoittamaan sen sijaan mieltään #FridaysForFuturen nimissä. Kaikki sai alkunsa, kun 15-vuotias Greta Thunberg aloitti mielenosoitukset tehokkaampien ilmastotoimien puolesta Ruotsin valtiopäivärakennuksen edustalla elokuussa 2018. Nuorten ilmastoliike levisi vähitellen kaikkialle maailmaan. Greta Thunberg on sittemmin saanut maailmanlaajuista tunnustusta, hän on ollut ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi vuonna 2019 ja 2020, ja hänet nimettiin Time-lehden vuoden henkilöksi vuonna 2019.

Mielenosoittajat muun muassa pyytävät maailman johtajia kunnioittamaan Pariisin sopimusta. Pariisin sopimus on maailman ensimmäinen yleismaailmallinen oikeudellisesti sitova ilmastosopimus, jonka 195 maata allekirjoitti vuonna 2015. Sen päätavoitteena on rajoittaa maailman lämpötilan nousu 2 celsiusasteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna vuosisadan loppuun mennessä ja ryhtyä toimiin, joilla nousu rajoitetaan enintään 1,5 celsiusasteeseen

Nuorten ilmastomielenosoitus Brysselissä, mukana Greta Thunberg (Bryssel, 21.2.2019).

Nuorten vaatimukset 

Nuoret kaikkialla maailmassa näkevät ympärillään yhä uusia ympäristökriisejä ja protesteissaan he nostavat yleensä esiin sekä globaaleja että paikallistason asioita. Nuoret ympäristöaktivistit ovat vihaisia siitä, että muutoksia ei ole tehty tarpeeksi eikä tutkijoiden toistuvista varoituksista ole piitattu. Tutkijoiden mukaan olemme lähellä pistettä, josta ei ole enää paluuta entiseen. 

”Miksi opiskelisin sellaista tulevaisuutta varten, jota ei kohta ehkä enää ole olemassa, kun kukaan ei tee mitään tulevaisuuden pelastamiseksi? Mitä mieltä on opetella faktoja, kun kaikista tärkeimmät faktat eivät selvästi merkitse yhteiskunnallemme mitään? – Greta Thunberg

Nuoret mainitsivat äskettäisessä kyselyssä ilmastonmuutoksen torjunnan ja ympäristönsuojelun Euroopan unionin tärkeimmäksi painopisteeksi (Eurobarometri-tutkimus nro 478). EU-kansalaiset ovat erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta ja tukevat sen torjumiseksi toteutettavia toimia (ilmastonmuutosta koskeva Eurobarometri-tutkimus).

Mitä nuoret haluavat? Monet ilmastoliikkeessä aktiivisesti mukana olevat nuoret vaativat radikaaleja toimia ilmastokriisin torjumiseksi. Niitä ovat esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistoimien vauhdittaminen, fossiilisiin polttoaineisiin tehtävien investointien lopettaminen, luonnon monimuotoisuuden suojeleminen ja ekosysteemien ennallistaminen.

Nuorten mielenosoitukset osoittavat selvästi, että nuorten aktivismilla on tärkeä asema Euroopassa ja muualla maailmassa. Nuoret johtavat muutosta yhteisöissään ja kehottavat aikuisia alkamaan kantaa vastuutaan nuorten tulevaisuudesta.

Miten Euroopan unioni voi tukea nuoria aktivisteja?

Ilmastotoimet ovat keskeisellä sijalla Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa. Ohjelma sisältää kunnianhimoisia toimenpiteitä, joilla pyritään muun muassa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä, investoimaan huippututkimukseen ja innovointiin sekä säilyttämään Euroopan luonnonympäristö. 

EU ja sen jäsenvaltiot osallistuvat YK:n ilmastosopimuksen puitteissa kansainvälisiin toimiin, joilla torjutaan ilmastonmuutosta. 

Näiden poliittisten toimien rinnalla EU tarjoaa nuorille ja nuorisojärjestöille erilaisia rahoitusmahdollisuuksia. Seuraavien ohjelmien piiriin kuuluu monenlaisia aloja, mutta niiden puitteissa on mahdollista toteuttaa myös ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyviä hankkeita:

  • Euroopan solidaarisuusjoukot: vapaaehtoistyöohjelma, jossa nuoret voivat olla konkreettisesti mukana myös ympäristönsuojelutoimissa. Ohjelmaan voivat osallistua 17–30-vuotiaat nuoret.
  • Erasmus+ ‑nuorisovaihto: tarjoaa 13–30-vuotiaille eri maiden nuorille tilaisuuden tavata toisiaan, asua yhdessä ja työskennellä yhteisissä hankkeissa lyhyitä ajanjaksoja (5–21 päivää).
  • Erasmus nuorille yrittäjille: kansainvälinen vaihto-ohjelma, jossa uudet yrittäjät tai yrittäjän urasta haaveilevat nuoret voivat oppia kokeneilta yrittäjiltä, joilla on pienyritys jossakin toisessa ohjelmaan osallistuvassa maassa.

EU:n toimielimillä on myös vuoropuhelumekanismeja nuorten kanssa, kuten EU:n nuorisodialogi, kansalaiskeskustelut ym.