Skip to main content
© UNHCR/Diego Ibarra Sánchez © UNHCR/Diego Ibarra Sánchez

Situationen for migranter og flygtninge i Europa

Seneste opdateret den Mandag, 20/09/2021

Mennesker har altid migreret fra et sted til et andet. Hver eneste dag forsøger migranter og flygtninge at nå EU for at søge beskyttelse og få et bedre liv.

Nogle bruger lovlige metoder, mens andre risikerer deres liv på havet for at flygte fra politisk undertrykkelse, krig, naturkatastrofer og fattigdom. Hvad gør EU for at håndtere migrationskrisen?

Forstå forskellen mellem flygtninge og migranter

Flygtninge er mennesker, der flygter fra væbnede konflikter eller forfølgelse. De anerkendes som sådanne i deres værtsland på grundlag af en begrundet frygt for forfølgelse på grund af race, religion, nationalitet, politik eller tilhørsforhold til en bestemt social gruppe. Ifølge UNHCR var der i slutningen af 2018 25,9 millioner flygtninge på verdensplan. I EU fastsætter anerkendelsesdirektivet retningslinjer for tildeling af international beskyttelse til dem, der har behov for det. 

Asylansøgere er personer, som hævder at være flygtninge, men som endnu ikke er blevet anerkendt som flygtninge. På nuværende tidspunkt skal de ansøge om beskyttelse i det første EU-land, de ankommer til. De opnår først flygtningestatus eller en anden form for international beskyttelse, når de nationale myndigheder har truffet en positiv afgørelse. Det betyder, at ikke alle asylansøgere vil blive anerkendt som flygtninge. I 2018 gav EU-landene beskyttelse til næsten 333.400 asylansøgere.

Migranter* har derimod generelt ikke valgt at søge andre steder hen på grund af direkte trusler eller forfølgelse, men primært for at opnå et bedre liv: for at finde arbejde, søge bedre uddannelse eller blive genforenet med familien. Flygtninge er beskyttet af folkeretten, navnlig Flygtningekonventionen fra 1951, mens de nationale regeringer håndterer migranter i henhold til deres egne indvandringslove og -processer.

Se UNHCR's videoer om forskellen mellem migranter og flygtninge, om internt fordrevne personer og om hvem der hjælper flygtningene.

Fremme af integrationen af flygtninge og migranter i Europa

Sideløbende med asylpolitikker, grænsebeskyttelsesprogrammer og humanitær bistand støtter EU integrationen af flygtninge i de europæiske samfund, f.eks. gennem Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden (AMIF)

Selvom EU støtter udviklingen af effektive integrationsstrategier, er situationen meget forskellig i de enkelte medlemsstater. Disse problemer forværres nogle gange, når unge flygtninge fylder 18 år, og de støttenetværk, som de tidligere fik hjælp af, forsvinder fra den ene dag til den anden. Desuden er der store forskelle på, hvor meget erfaring man har med integrationsområdet i de forskellige EU-lande. 

Også migranter står i en vanskelig situation. Erfaringen viser, at migranter er uforholdsmæssigt dårligt stillede i forhold til uddannelse, beskæftigelse og adgang til basale serviceydelser, f.eks. sundhedspleje, og ordentlige boligforhold (du kan læse mere om dette i EU's ungdomsrapport for 2015 i afsnittet om inklusion).

I en tid, hvor diskrimination, fordomme, racisme og fremmedhad er på fremmarch, er der særlige juridiske, moralske og økonomiske årsager til at opretholde EU's grundlæggende rettigheder, værdier og frihedsrettigheder og arbejde for mere sammenhængende samfund.

Hvad med unge med migrantbaggrund?

Studerende med migrantbaggrund har ofte svært ved at tilpasse sit et nyt skolesystem. Social inklusion af alle unge, herunder unge med migrantbaggrund, er en prioritet i EU-strategien for unge (2019-2027).

Siden 2016 har Kommissionen støttet EU's medlemsstater i deres bestræbelser på at integrere migranter i deres uddannelsessystemer, lige fra førskoleundervisning og børnepasning til videregående uddannelse. Kommissionens handlingsplan for integration af tredjelandsstatsborgere har udpeget tre prioriteter på uddannelsesområdet:

  • at integrere nyankomne migranter i det almindelige uddannelsessystem så tidligt som muligt
  • at forhindre, at migranter underpræsterer
  • at forebygge social udstødelse og fremme interkulturel dialog

Erasmus+-programmet finansierer projekter og andre aktiviteter til integration af migranter i alle uddannelsessektorer. Strategiske partnerskaber skal være med til at udvikle innovative uddannelsespraksisser og fremme tværnationalt samarbejde. Erasmus+ støtter også kapacitetsopbygning inden for videregående uddannelser i partnerlande, som er særligt berørt af konsekvenserne af migration. 

EU medfinansierer også SIRIUS-netværket for uddannelse af migranter, der støtter uddannelse af børn og unge med migrantbaggrund gennem strategiske aktiviteter på nationalt og internationalt plan. 

Endelig har Kommissionen tilbudt mere end 100.000 flygtninge og nyankomne migranter adgang til Online Linguistic Support, en gratis onlinelæringsplatform, der hjælper enkeltpersoner med at blive integreret i deres værtssamfund.

Hvad kan du gøre for at støtte inklusion af migranter og flygtninge?

Du har flere muligheder for at engagere dig. Du kan starte med at læse "The contribution of youth work in the context of migration and refugee matters", som er en praktisk værktøjskasse, hvor du kan finde tilgængelige støttemuligheder. 
Det Europæiske Ungdomsforum giver gode muligheder for et meningsfyldt engagement på dette område. 
Du kan bidrage til lokale initiativer, støtte kampagner mod racisme, f.eks. "World Refugee Day" den 20. juni og kampagnen No Hate Speech, eller bare ved at være åben over for andre. 

Hvis du er med i en ungdomsorganisation, eller hvis du ønsker at deltage i et projekt, der fremmer interkulturel forståelse, solidaritet og deltagelse, tilbyder EU forskellige støttemuligheder. Her er nogle af dem:

  • Erasmus+ tilbyder en bred vifte af tilskud til projekter for læringsmobilitet. Du kan f.eks. organisere eller deltage i ungdomsudvekslingsprogrammer, der omfatter arbejde med flygtninge eller migranter. Erasmus+ Sport yder også støtte til lokale idrætsprojekter med fokus på integration af flygtninge ved at se sport som et redskab til integration og social inklusion af flygtninge. De belønner også de bedste projekter gennem de årlige #BeInclusive EU Sport Awards. Hvis du vil vide mere om, hvordan din organisation kan engagere sig, kan du kontakte det nationale agentur i dit land.
     
  • Den Europæiske Ungdomsfond fra Europarådet tilbyder også finansiering til lokale, nationale og europæiske ungdomsorganisationer. Den støtter alt fra lokale uddannelsesaktiviteter om menneskerettigheder, oplysningsaktiviteter i forbindelse med ikke-forskelsbehandling til europæiske projekter vedrørende inklusion, deltagelse og uddannelse for ungdomsorganisationer, der arbejder med unge flygtninge.
     
  • EU's program Et Kreativt Europa støtter projekter, der fremmer social inklusion, integration, interkulturel dialog og bekæmpelse af fremmedhad og fordomme. Kultur kan være et middel for flygtninge og migranter til at mødes, kommunikere med det omgivende samfund og blive en del af det.
     
  • Med Det Europæiske Solidaritetskorps kan unge udføre frivilligt arbejde eller arbejde i solidaritetsaktiviteter og/eller opbygge egne solidaritetsprojekter i deres eget land eller i udlandet. Aktiviteter under Det Europæiske Solidaritetskorps kan vare fra to til tolv måneder. De er som regel placeret i EU's medlemsstater.

 

*Der er uklarhed om ordet "migrant", som ikke har nogen retlig værdi. På internationalt plan findes der ingen universelt accepteret definition af "migrant". Du kan læse mere om det i Det Europæiske Migrationsnetværks ordliste her