Skip to main content
© Jean-Frederic Fortier - Unsplash © Jean-Frederic Fortier - Unsplash

Passagerarrättigheter – ta reda på vad som gäller innan du reser

Senaste uppdatering Tisdag, 07/09/2021

Det finns många skäl att resa och uppleva allt fantastiskt som finns i Europa. Ta reda på vad du har för rättigheter så att du kan få ut mesta möjliga av tiden utomlands och resa utan bekymmer!

Har du råkat ut för försenade och inställda flyg, tåg, bussar eller båtar? Har du blivit av med ditt bagage? Är du osäker på vad du ska göra om något går fel under resan? Oroa dig inte – allt du behöver veta finns på EU:s webbsida om passagerarrättigheter!

Rättigheter för tågresenärer 

Dina rättigheter som tågresenär gäller i princip alla tågresor i EU.

Länderna kan själva bestämma om rättigheterna också ska gälla resor inom landet (även stads-, förorts- och regionaltrafik) och internationella tågresor som börjar eller slutar utanför EU.

Vad har jag för rättigheter om mitt tåg är inställt eller försenat?

Om tåget är inställt eller försenat har du alltid rätt till information medan du väntar.

Om du kommer att bli minst en timme försenad har du rätt till viss hjälp.

  • Du kan ställa in resan och få pengarna tillbaka (hela biljettpriset eller priset för den del av resan du inte kunnat göra).
  • Du kan också ha rätt till transport tillbaka till den plats där du startade resan om förseningen hindrar dig från att fullfölja syftet med resan.
  • Alternativt kan du boka om resan med första möjliga tåg (eller en annan dag som passar dig bättre). Det gäller också alternativa färdsätt om tåget har blivit stående och inte kan resa vidare.
  • Mat och förfriskningar (i förhållande till väntetiden).
  • Hotell – om du måste stanna över natten.

Rättigheter för flygresenärer 

Dina rättigheter som flygresenär gäller om du nekas ombordstigning, om ditt flyg ställs in eller är försenat eller om din biljett uppgraderas eller nedgraderas. Du kan läsa om alla situationer och ersättning och assistans på sidan om EU:s rättigheter för flygpassagerare.

Om du vill klaga på borttappat eller skadat bagage bör du lämna en skriftlig reklamation till flygbolaget inom sju dagar. Om du vill klaga på försenat bagage har du 21 dagar på dig att reklamera. Det finns ingen standardblankett för detta.

Rättigheter för båtresenärer

Dina rättigheter som båtresenär gäller försenade och inställda turer. Reglerna gäller om du åker från eller till en hamn i EU med vilket båtbolag som helst.

Reglerna gäller inte

  • båtar som kan ta högst 12 passagerare
  • båtar vars besättning uppgår till högst 3 personer
  • båtar som färdas kortare sträcka än 500 meter, enkel resa
  • de flesta historiska båtar
  • utflykts- och sightseeingbåtar om de inte har sovhytter eller om övernattningen är högst två nätter ombord.

Rättigheter för bussresenärer 

Dina rättigheter som bussresenär gäller för långfärdsbussar i linjetrafik (över 25 mil) och turistbussar där resan startar eller avslutas i ett EU-land. Vissa av rättigheterna gäller all linjetrafik.

EU-länderna kan undanta inrikes linjetrafik och trafik där en stor del av sträckan – inklusive ett planerat uppehåll – ligger utanför EU.

Vad har jag för rättigheter om min buss är inställd eller försenad?

Om bussen är inställd eller försenad har du alltid rätt till information medan du väntar.

Om långfärdsbussen (över 25 mil) du har biljett till är inställd eller över 2 timmar försenad har du två valmöjligheter:

  • Du kan få pengarna tillbaka och du kan också ha rätt till transport tillbaka till den plats där du startade resan – till exempel om förseningen eller den inställda bussen hindrar dig från att fullfölja syftet med resan.
  • Du kan få transport, under liknande förutsättningar, till din slutdestination så fort som möjligt och utan extra kostnad.

Om din resa på över 25 mil skulle ha varat i över 3 timmar och bussen är inställd eller över 90 minuter försenad har du också rätt till

  • mat och förfriskningar (i förhållande till väntetiden)
  • hotell om du måste stanna över natten (bussbolaget behöver inte betala hotell om förseningen beror på svåra väderförhållanden eller en naturkatastrof).

Är du rädd för att dina rättigheter inte har respekterats? 

Om du anser att dina rättigheter inte har respekterats kan du klaga hos det transportbolag som du bokade resan hos. De måste svara inom en månad.

Om du är missnöjd med svaret på klagomålet kan du kontakta din nationella tillsynsmyndighet.