Skip to main content
© European Union © European Union

Τι είναι ο διάλογος της ΕΕ για τη νεολαία;

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 23/09/2022

Πρόκειται για έναν μηχανισμό διαλόγου μεταξύ των νέων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ο οποίος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία.

Για ποιον λόγο διεξάγεται ο διάλογος της ΕΕ για τη νεολαία;

Είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η γνώμη, οι απόψεις και οι ανάγκες των νέων και των οργανώσεων νεολαίας λαμβάνονται υπόψη κατά τη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ για τη νεολαία.

Ο διάλογος αυτός στηρίζει την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία το 2019-2027, η οποία επικεντρώνεται σε τρεις κύριους τομείς δράσης, «ενεργοποίηση, σύνδεση και ενίσχυση», και ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη νεολαία.

Πώς διεξάγεται;

Ο διάλογος με τους φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς και άλλες δραστηριότητες διαλόγου πραγματοποιούνται σε κύκλους εργασίας διάρκειας 18 μηνών. Κάθε κύκλος εστιάζει σε ένα διαφορετικό θέμα το οποίο καθορίζεται από το Συμβούλιο των υπουργών Νεολαίας.

Ο τρέχων κύκλος (από τις αρχές του 2022 έως τα μέσα του 2023) έχει τον τίτλο «Κοινή προσπάθεια για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη».

Ως εκ τούτου, η θεματική προτεραιότητα συνδέεται άμεσα με τον Στόχο Νεολαίας αριθμός 3: «Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς» και τον στόχο αριθμός 10 «Βιώσιμη πράσινη Ευρώπη».

Ο διάλογος για τη νεολαία έχει ως στόχο να απευθύνεται σε όλους τους νέους, ακόμη και σε όσους έχουν λιγότερες ευκαιρίες και σε όσους αυτή τη στιγμή δεν έχουν να επιδείξουν συμμετοχή ή δραστηριοποίηση σε κανένα επίπεδο. Σε κάθε κράτος μέλος, η διαδικασία διοργανώνεται από εθνικές ομάδες εργασίας που είναι αρμόδιες στη χώρα τους για τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων και δραστηριοτήτων με νέους, οργανώσεις νέων και φορείς χάραξης πολιτικής.

Η τριάδα των Προεδριών αναλαμβάνει τον κύριο καθοδηγητικό ρόλο όσον αφορά την υλοποίηση του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές οργανώσεις, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και άλλους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, στο πλαίσιο μιας συντονιστικής ομάδας.

Ποια είναι η έκβαση;

Μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές δραστηριότητες, τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται, αναλύονται και συζητούνται περαιτέρω κατά τις διασκέψεις της ΕΕ για τη νεολαία. Στις διασκέψεις αυτές, εκπρόσωποι της νεολαίας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν ένα κοινό μήνυμα στην ΕΕ. Οι διασκέψεις αυτές διοργανώνονται δύο φορές τον χρόνο και φιλοξενούνται από τη χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δραστηριότητες διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει ένα έγγραφο πολιτικής που θα περιέχει τις απόψεις των νέων. Για παράδειγμα, από τον τελευταία κύκλο προέκυψε το 2018 ο καθορισμός 11 στόχων για τη νεολαία οι οποίοι στη συνέχεια προστέθηκαν στη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία μετά από πολιτική διαδικασία και διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο της ΕΕ:

  • Σύνδεση της ΕΕ με τη νεολαία
  • Ισότητα μεταξύ όλων των φύλων
  • Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς
  • Ενημέρωση και εποικοδομητικός διάλογος
  • Ψυχική υγεία και ευεξία
  • Προαγωγή των νέων της υπαίθρου
  • Ποιοτική απασχόληση για όλους
  • Ποιοτική μάθηση
  • Χώρος και συμμετοχή για όλους
  • Βιώσιμη πράσινη Ευρώπη
  • Οργανώσεις νεολαίας και ευρωπαϊκά προγράμματα

 

Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία συμβάλλει στην υλοποίηση του οράματος των νέων καθώς, αφενός, κινητοποιεί τα εργαλεία χάραξης πολιτικής της ΕΕ και, αφετέρου, δίνει το έναυσμα για δράση των ενδιαφερόμενων μερών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.