Skip to main content
© European Union © European Union

Wat is de EU-jongerendialoog?

Laatste wijziging Vrijdag, 05/04/2024

Bij de EU-jongerendialoog overleggen jongeren en beleidsmakers in het kader van de EU-strategie voor jongeren.

Wat is de bedoeling van de EU-jongerendialoog?

Dankzij de dialoog kan de EU bij het uitstippelen van het Europees jongerenbeleid rekening houden met de opvattingen en behoeften van jongeren en jongerenorganisaties.

Het overleg is ook nuttig bij de uitvoering van de EU-strategie voor jongeren 2019-2027, waarbij het draait om “betrekken, verbinden, en versterken”. Bovendien stimuleert de dialoog de samenwerking tussen de EU-landen wat betreft alles wat voor jongeren relevant is.

Hoe gaat het in zijn werk?

De dialoog met beleidsmakers en de andere dialoogactiviteiten vinden plaats in cyclussen van 18 maanden. Bij elke cyclus ligt de nadruk op een ander thema dat door de Raad van ministers voor Jeugdzaken wordt gekozen.

Het huidige thema (van 1 juli 2023 tot en met 31 december 2024) is “We need youth”.

De thematische prioriteit houdt dus rechtstreeks verband met jongerendoelstelling 3: inclusieve samenlevingen.

De jongerendialoog is bestemd voor alle jongeren, ook kansarme jongeren en jongeren die op dit moment niet actief zijn. In elk EU-land is er een nationale werkgroep die het overleg en de activiteiten met jongeren, jongerenorganisaties en beleidsmakers in eigen land organiseert.

De drie landen van het voorzitterschapstrio sturen de EU-jongerendialoog, in nauwe samenspraak met de Europese Commissie, de nationale agentschappen, het Europees Jeugdforum en andere vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld voor jongeren, vanuit een coördinatiegroep.

Hoe kun je deelnemen?

Deelname aan de EU-jongerendialoog gebeurt doorgaans via een jongerenorganisatie, meestal op nationaal niveau. Als je als individu of als organisatie wilt deelnemen aan een dialoog, neem dan contact op met de nationale jongerenraad in je land.

Contactgegevens van je nationale jongerenraad zijn hier te vinden.

In sommige gevallen is het ook mogelijk om rechtstreeks deel te nemen op EU-niveau via een internationale niet-gouvernementele jongerenorganisatie. Dit hangt af van het huidige thema van de dialoog. 

Wat is het resultaat?

Na afloop van de nationale en Europese activiteiten worden de resultaten verzameld, geanalyseerd en verder besproken op de EU-jongerenconferenties. Jongerenvertegenwoordigers en beleidsmakers krijgen daar de kans om samen een gezamenlijke boodschap voor de EU op te stellen. Deze conferenties vinden twee keer per jaar plaats, telkens in het land dat dan EU-voorzitter is.

De conclusies van de EU-jongerendialoog worden aan de Raad van de Europese Unie voorgelegd. De Raad kan dan een beleidsdocument met de standpunten van jongeren vaststellen. Zo werden in de cyclus in 2018 de volgende 11 jongerendoelstellingen geformuleerd, die na een politieke procedure en onderhandelingen in de Raad van de EU aan de EU-strategie voor jongeren werden toegevoegd:

  • de EU dichter bij jongeren brengen
  • gelijkheid van alle gendertypen
  • inclusieve samenlevingen
  • informatie en constructieve dialoog
  • geestelijke gezondheid en geestelijk welzijn
  • plattelandsjongeren vooruithelpen
  • hoogwaardige werkgelegenheid voor iedereen
  • hoogwaardig leren
  • ruimte en participatie voor Iedereen
  • duurzaam groen Europa
  • jongerenorganisaties en Europese programma’s

Bekijk de bibliotheek van de EU-jongerendialoog.

De EU-strategie voor jongeren draagt bij aan de realisatie van de visie van jongeren door de beleidsinstrumenten van de EU daarvoor in te zetten door en acties van belanghebbenden op nationaal, regionaal en lokaal niveau te stimuleren.