Skip to main content

Corpul european de solidaritate

Împreună suntem puternici

Proiectele de solidaritate

Stimularea implicării tinerilor

Proiectele de solidaritate le oferă tinerilor o modalitate de a-și derula propriul proiect în țara de origine. Condițiile sunt simple: 

  • la proiect trebuie să participe cel puțin 5 tineri
  • proiectul trebuie să dureze între 2 și 12 luni
  • toți participanții trebuie să se înscrie pe portalul Corpului european de solidaritate 
  • participanții la proiect pot lucra cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă.

Cu ce poate ajuta organizația dumneavoastră?

Cunoașteți un grup de tineri dornici să lucreze în cadrul propriei comunități pentru o cauză care îi preocupă? Vorbiți-le despre proiectele de solidaritate și încurajați-i să participe.

Finanțarea îi poate ajuta să soluționeze problemele din comunitățile lor, să vizeze un anumit grup sau să dezvolte oportunități la nivel local. În plus, gestionându-și propriul proiect, pot câștiga o experiență valoroasă.

Sprijin pentru tinerii promotori de proiecte

Pentru ca cererea să îi fie aprobată, grupul trebuie să aibă o temă clar definită pe care toți membrii să dorească să o exploreze. Proiectul trebuie să aducă beneficii comunității locale și să implice toți participanții în activități cotidiene, acestea trebuind să fie specificate.

Grupul poate solicita ajutor din afară, de exemplu poate să colaboreze cu o organizație, iar aceasta să solicite finanțare în numele său și să îl asiste în problemele administrative și financiare. Un mentor (de exemplu o persoană care lucrează de obicei cu tineri) poate contribui, de asemenea, la facilitarea procesului de învățare. 

În cazul în care grupul este ajutat de o organizație, acest ajutor trebuie să se concentreze în principal pe sarcinile administrative și financiare care trebuie îndeplinite pe durata proiectului. Totuși, organizația poate oferi și sprijin și îndrumare pentru identificarea și documentarea rezultatelor învățării.

Finanțarea

Corpul european de solidaritate poate ajuta grupurile de tineri să suporte costurile legate de gestionarea proiectelor (pregătire, efectuarea activităților, evaluare, difuzare și monitorizare) furnizându-le până la 500 de EUR pe lună. De asemenea, poate acoperi costurile legate de participarea la proiect a unui mentor, precum și costurile excepționale destinate sprijinirii tinerilor defavorizați.

Cererea de finanțare

Pentru proiectele de solidaritate, procedura este simplă: nu este nevoie să aveți parteneri în străinătate sau să dețineți o etichetă de calitate. Formularul de cerere conține întrebări privind motivul pentru care grupul dorește să deruleze proiectul respectiv, avantajele pentru comunitate și activitățile pe care le va desfășura. Orice organizație publică sau privată poate depune cererea în numele unui grup de tineri (cu precizarea că activitatea trebuie gestionată de tineri) utilizând formularele corespunzătoare. Această acțiune este deschisă numai țărilor participante la program.