Utbildning och stöd till deltagarna
Europeiska solidaritetskåren erbjuder en rad olika stödtjänster för deltagare och deltagande organisationer när det gäller utbildning, försäkring, handledning och andra viktiga aspekter.
Tjänsterna har utformats i linje med Europeiska solidaritetskårens principer.
De bidrar också till att kårens projekt håller en hög kvalitet och att aktiviteterna valideras på rätt sätt.
Allmän utbildning på nätet
Den allmänna utbildningen på nätet är öppen för alla kårmedlemmar och ges via Europeiska solidaritetskårens webbplats. Kursmodulerna omfattar bland annat
- solidaritetskårens mål och uppdrag
- deltagarnas roll och ansvar
- interkulturell medvetenhet
- hälsa och säkerhet.
Språkstöd på nätet
Det webbaserade språkstödet, som erbjuds via EU Academy, hjälper deltagarna att förbättra sina kunskaper i det språk de kommer att arbeta på.
Språkstödet finns för alla officiella EU-språk – bulgariska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, iriska, italienska, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, nederländska, polska, portugisiska, rumänska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, tjeckiska, tyska och ungerska – och även för baskiska, galiciska och katalanska.
När din organisation har valt en deltagare för en kåraktivitet som varar i minst två månader ska ni skicka ett användarnamn till deltagaren med mejl.
Utbildning
Utbildnings- och utvärderingscykeln är för både deltagare och deltagande organisationer.
De som deltar i en längre verksamhet har rätt till
- utbildning före avresan (endast för verksamhet utomlands)
- utbildning vid ankomsten
- utvärdering efter halva tiden (om verksamheten pågår i minst sex månader)
- solidaritetskårens årliga evenemang.
Deltagande organisationer kommer att kunna delta i
- en kurs för organisationer som nyligen har fått en kvalitetsmärkning
- ett årligt evenemang för organisationer med kvalitetsmärkning.
Utbildningen ska förmedla kunskap om organisationens roller och ansvarsområden, ge praktisk och teknisk information om projektledning, informera om kårens viktigaste delar, stödja organisationen i utvecklingen av bra projekt och ge möjligheter till nätverkande.
Försäkring
De som deltar i kårens verksamhet ska alltid vara i en trygg miljö.
De är försäkrade under verksamheten från avresan till värdlandet och till och med två månader efter att verksamheten avslutats.
De som deltar i aktiviteter utomlands (som omfattar mer än ett land) får
- kompletterande försäkringsskydd från EU-kommissionen, utöver det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) eller värdlandets hälso- och sjukvårdssystem, eller
- grundförsäkring från EU-kommissionen, om deltagaren inte kan få det europeiska sjukförsäkringskortet eller inte har rätt till försäkringsskydd enligt nationella regler.
Eventuella kostnader för dem som deltar i verksamhet i det egna landet ersätts om de inte täcks av det nationella hälso- och sjukvårdssystemet.
Värdorganisationen ska se till att deltagaren har ett europeiskt sjukförsäkringskort och, om detta inte är möjligt, att deltagaren omfattas av den obligatoriska försäkring som kåren står för.
För mer information om försäkring och stöd och hur du tecknar försäkring, se försäkringsbolagets webbplats.
Visum och uppehållstillstånd
Deltagarna kan behöva visum för det partnerland som står som värd för deras verksamhet eller för att resa vidare från det landet.
De rekommenderas starkt att söka visum i god tid, eftersom det kan ta flera veckor att få det.
Mer hjälp och råd om visum, uppehållstillstånd och socialförsäkring kan du få hos ditt nationella programkontor eller genomförandeorganet Eacea.
Allmän information om visum och uppehållstillstånd för både kortare och längre vistelser hittar du också på EU:s invandringsportal.
Avtal med deltagare
De som åker utomlands för att jobba som volontär inom Europeiska solidaritetskåren måste före avresan skriva på ett deltagaravtal som beskriver
- rättigheter och skyldigheter i fråga om försäkring och ekonomiskt bidrag från kåren
- uppgifterna under aktiviteten
- vad man förväntas lära sig.
Handledning
Deltagarna ska få personlig handledning av en mentor. Detta kan hjälpa dem att integrera sig i en organisation som är ny för dem och, om de är volontärer eller arbetar utomlands, att finna sig till rätta i ett annat land.
Ungdomspasset
Med hjälp av ungdomspasset kan deltagarna kartlägga och dokumentera vad de har gjort och lärt sig under projektet, även informell och icke-formell kompetens. Allt detta registreras i ett ungdomspassintyg. Hittills har över en miljon unga använt verktyget och fått ett intyg.
Beroende på vilken typ av erkännande som behövs kan ett ungdomspassintyg också vara till hjälp när man ska skriva sitt cv i Europass.
De deltagande organisationerna kan hjälpa deltagarna att reflektera över vad de har lärt sig och dokumentera sitt lärande med hjälp av ungdomspasset eller andra EU-verktyg eller nationella valideringsverktyg.
Deltagarintyg
Detta är ett intyg om att en person har deltagit i kårens verksamhet. När en aktivitet har avslutats och enkäten om deltagande har fyllts i har deltagarna rätt att få ett intyg via Europeiska solidaritetskårens portal som utfärdas av en av de medverkande organisationerna.